Hagyomány, értékek, Coop Rally


Az Élelmiszer online cikke alapján

A társadalmi program immár hagyománnyá váló eleme a Coop Rally, amelynek célkitűzése nyolcadik éve változatlan: összefogás a magyar termelőkkel – idézte fel Csepeli Lajos. Az igazgatóság elnöke elmondta: a több mint 90 autóval csütörtökön induló, kétnapos verseny ebben az évben a csoport kelet-magyarországi partnereihez látogat.

2013: a legdinamikusabb üzleti márka a Nádudvari

A mezőny a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. Dunaharasztiban lévő üzemétől startol. A második helyszín Halmajugra, a Detki Keksz Kft., ezt követően a résztvevők az Észak-Kelet Pro-COOP miskolci raktárába látogatnak. A csütörtöki program következő állomása a Freesia Hungary Kft. Hajdúböszörményben. A napot – idén először – a Vidékfejlesztési Minisztérium jelen lévő vezetőivel tartott kerekasztal-beszélgetés zárja, amelynek témája a „magyar termék”-rendelet. A második napon Hajdúszoboszlóról indulnak a résztvevők, az első állomás a Nádudvari Élelmiszer Kft., utána a Debreceni Csoport Húsipari Kft. szolnoki üzeme következik, onnan az Univer Product Zrt. kecskeméti központjába látogatnak el. Délután Szegeden, a 114. számú Hargita COOP Szuper Áruházhoz érkezik a mezőny, a cél és az eredményhirdetés pedig Gyulán lesz.

A Coop Rally fővédnökségét hagyományosan a Vidékfejlesztési Minisztérium vállalja, ám most először résztvevőként is köszöntheti a mezőny dr. Fazekas Sándort, a tárca vezetőjét. A fővédnökként részt vevő miniszter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: különösen fontosnak tartja a COOP azon célkitűzését, hogy segítsék egymást a magyar termelők és kereskedők, hiszen ez a magyar vidék fejlődésének záloga is. „A tudatos fogyasztói, vállalkozói és kereskedői magatartás elősegítése a kormánynak is célja, ehhez a magyar termékekről szóló rendelettel és a hungarikumtörvénnyel is hozzájárultunk” – emelte ki dr. Fazekas Sándor, aki fontosnak tartotta, hogy a tudatos fogyasztók korábban 20 százalékosra becsült aránya az elmúlt két-három év munkájának köszönhetően is mára 50 százalékra nőtt. „Végül is a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar is egy versenyben vesz részt, ez is egy rali” – hangsúlyozta.

„Ez a rali minden évben lehetőséget teremt arra, hogy az élelmiszerlánc szereplői kiszakadjanak a napi rutinból, megismerjék egymás értékeit is” – mondta dr. Kardeván Endre, aki több éve vesz részt a szakmai programon. A Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára hozzátette: egyre többen ismerik fel az ágazatból, hogy láncolatban kell gondolkozniuk, amely akkor sikeres, ha minden láncszeme is sikeres. Kiemelte: ennek érdekében Európában elsőként alakított ki a kormány egy teljes élelmiszerlánc-ellenőrzési folyamatot, ám a munka itt nem ért véget: egy tízéves stratégia előkészítésével igyekeznek tovább erősíteni a fogyasztók, a gyártók és a kereskedők tudatosságát.